Construcția bisericii a început de la 1 iulie 1859, la doar 25 de ani de la înființarea orașului Alexandria.
Lăcașul a fost sfințit în data de 9 aprilie 1861 așa cum este atestat documentar atât de pisanie precum și de un document din 9 octombrie 1988 aflat în patrimoniul bisericii.
Ctitora fost Bojan Lalu, locuitor al cartierului numit atunci ”Vopseaua roșie” care a donat terenul pe care se află biserica, în suprafață de 3402 mp. El a contribuit și cu bani împreună cu ”ajutoarele obștești și ale primilor slujitori: preot Ivan Duhovnicul care a dăruit 100 de galbeni și preot Vasile Duhovnicul”.
În intervalul 1886-1887 a fost adăugat un exonartex, iar turla de pe pronaos a fost refăcută dar în proporții mai mari. În aceeași perioadă acoperișul din șiță a fost înlocuit cu unul din tablă galvanizată.
Decorațiile murale au fost realizate în 1871 de un pictor rămas anonim, în tehnica uleiului în stil realist. În anul 1894 a fost turnată pardoseala din mozaic monolit sub supravegherea arhitectului Frangolea ce lucra la catedrala orașului.
În anul 1913 biserica a fost repictată de pictorul teleormănean Gheorghe Albany. În intervalul 1924-1927 a fost reclădită din zid clopotnița care inițial era din lemn.
În 1931 pictura a fost restaurată și completată cu 4 scene: tabloul Nașterii Domnului (naos, timpan de sud), Rugăciunea din grădina Ghetsimani (pronaos, timpanul de nord), Drumul Crucii (pronaos, timpan de sud) și Sf, Ioan Botezătorul (cupola de pe pronaos).
În anul 1975 a fost din nou restaurată de pictorul Nicolae Samoilă, la inițiativa preotului protopop Constantin Russe. Tot atunci, pe terenul bisericii, din inițiativa preotului, a fost construită și casa parohială.