SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cea mai populara dintre sfintii cu moaste in Romania. Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI lea. Sfanta Parascheva este praznuita pe 14 octombrie. Este cunoscuta in popor si cu numele de Sfanta Vineri. Moastele sale au ajuns in tara noastra in anul 1641. In prezent, moastele Sfintei Parascheva se afla in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Sfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: „Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: „Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Intoarsa in patria sa, mai traieste doi ani ca o necunoscuta iar la varsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. A fost ingropata ca o straina. 

In apropiere de locul in care se afla ingropat trupul Cuvioasei, ajunge dus de ape, trupul in putrefactie al unui marinar. Din cauza mirosului, localnicii au sapat o gropa ca sa ingroape trupul acestuia. Sapand, au descoperit si moastele Sfintei Parascheva. Insa, pentru ca nu stiau despre cine este vorba, le-au lasat in continuare in pamant, alaturi de trupul marinarului. Sfanta Parascheva i se arata in vis unui om evlavios si ii cere sa puna trupul ei intr-un loc de cinste.

Sfanta Parascheva este cinstita in mod deosebit si de greci, bulgari si sarbi. Astfel, Sfanta Parascheva uneste in rugaciune, in luna octombrie a fiecarui an, neamurile ortodoxe din Balcani. Pentru noi, romanii, este o mare bucurie sa avem in tara noastra moastele unei sfinte praznuita in chip deosebit in mai multe tari. Atat de mare este evlavia poporului roman fata de Sfanta Parascheva, incat inainte de venirea moastelor ei la Iasi, in Moldova si chiar in Transilvania au fost construite biserici care poarta hramul Cuvioasei Parascheva.

IZVORUL TĂMĂDUIRII

In vinerea din Saptamana Luminata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Aceasta sarbatoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecuta cu un orb. Inainte de a fi imparat, Leon cel mare a gasit intr-o padure un orb, care i-a cerut apa. La indemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului sa bea apa dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a multumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserica unde s-au savarsit apoi multe minuni.  Aceasta Biserica, situata in vechiul cartier Vlaherne, se mai vede si astazi in Istanbul.

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxa in timpul secolelor V – VI.

In toate bisericile si manastirile ortodoxe, dupa oficierea Sfintei Liturghii, se savarseste slujba de sfintire a apei, dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.

Mentionam ca exista mai multe modalitati de a reda in icoana praznicul „Izvorul Tamaduirii”. Insa, cea mai intalnita icoana este aceea care o prezinta pe Maica Domnului cu mainile ridicate in rugaciune sau Oranta, avand in fata un potir in care sta Mantuitorul Hristos copil – Emanuel – binecuvantand cu mana dreapta.